Belépés

Nemzetközi Hegesztőspecialista (IWS) képzés

Tájékoztató a Nemzetközi Hegesztőspecialista (IWS - International Welding Specialist) szakképzésről

A képzés célja: korszerű hegesztési eljárások, anyagok, tervezési módszerek és ipari alkalmazások megismertetése a hallgatókkal, különös tekintettel a gyakorlati alkalmazásokra.

Legalább 4 éves képzési időtartamú műszaki szakközépiskolai tanulmányokat lezáró érettségi bizonyítvánnyal, legalább 4 éves szakirányú (fémipari) gyakorlattal, továbbá legalább 2 darab érvényes MSZ EN 287-1 vagy MSZ EN ISO 9606-2...5 szabvány szerinti hegesztőminősítéssel rendelkező szakemberek számára ajánlott a képzés.

A tanfolyamot eredményesen elvégzők és annak tananyagából sikeresen vizsgázók az MSZ EN ISO 14731 szerinti hegesztési felelősnek minősülnek, ill. az MSZ EN ISO 3834-4 szerinti követelményeket kielégítő szakterületen dolgozhatnak. A kiadott oklevelet a világ országaiban mindenütt elfogadják.

Magyarország 1998. decemberében az EWF (Európai Hegesztési, Kötési és Vágási Szövetség) teljes jogú tagja lett. Ez azt jelenti, hogy 1999. január 1-től hazánk is folytathat európai érvényességű felsőfokú hegesztői szakképzést és saját jogon - az MHtE (Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés) által - adhat ki EWS diplomát. 2001. januárjától - az IIW (International Welding Institute = Nemzetközi Hegesztési Intézet) révén - megkapta a jogot nemzetközi hegesztőspecialista (IWS) szakképesítés kiadására.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara megszerezte a képzésre vonatkozó akkreditációt, így az EWF ill. az IIW által kiadott irányelvek (IAB-252r1-11) és előírások szerint hirdet tanfolyamot A képzés összóraszáma 242 tanóra, melyből 182 tanóra elmélet, 60 tanóra gyakorlat. A tanfolyamot a Szakcsoport pénteken 09.30-18.00 óra között, illetve szombaton 08.30-13.20 óra között tartja a Budapest VIII., Népszínház u. 8. szám alatti épületben. Péntekenként 09.30-tól 4+6 tanóra, szombatonként 08.30-tól 6 tanóra megtartására kerül sor.

 Tananyag modulok (témakörök):    tanóraszámok:
 1. Hegesztési eljárások és berendezések    48 tanóra
 2. Anyagok és viselkedésük a hegesztés során    56 tanóra
 3. Méretezés és tervezés    24 tanóra
 4. Gyártás, mérnöki alkalmazások    54 tanóra

Elmélet összesen:

 182 tanóra
 Gyakorlat:    60 tanóra

Mindösszesen:

 242 tanóra

A forrás az alábbi webcímen érhető el: 

http://www.bgk.uni-obuda.hu/~aat/IWStanfolyam.htm

Share

Eseménynaptár